Dívali a fények ünnepe - Mi is fénybe borultunk

Mit jelent a Dívali? Miért ünneplik és hogyan?

 

A Díváli ( más néven dípávali ) a fények ünnepe, időpontját a hindu kalendárium határozza meg: a hatodik holdhónap utolsó négy és hetedik holdhónap első két napjára esik (október-november). Ekkor mécsesek milliói emlékeztetnek minket arra, hogy a tudás, az igazságosság minden esetben győzedelmeskedik a kapzsiság és az igazságtalanság felett. Segít elűzni a tudatlanság sötétségét, így segítve az emberek megvilágosodásosát a lelkük felemelkedése útján. Az ünnep az Újév kezdetét jelöli, lehetőséget adva a tiszta lappal való újrakezdésre az életünkben. Indiában a lelki tisztaságot és anyagi bőséget remélik tőle.

 

d

 

Vajon milyen szokásokkal vonzzák be életükbe mindezt?

Az ünnep mind a hat napjának külön neve és szerepe van. Az első napon az istent jelképező tehénhez és borjához imádkoznak. A második a „gazdagság 13. napja”, újhold, a jó győzelme a gonosz, a fény győzelme a sötétség felett. Már kora hajnalban India-szerte meggyújtják a mécseseket és lámpásokat, hogy Laksmí istennő, aki a gazdagság és jólét istennője megtalálja az utat a házhoz. Laksmí a fények ünnepén házról-házra jár, és megáld minden szépen kivilágított házat. Mindenki birtokolni akarja, de senkinél sem marad sokáig. Laksmí istennő a tökéletes háziasszony formájában van jelen. Az ötödik napon Krisnát és Bali királyt ünneplik- a férjek megajándékozzák asszonyaikat, valami olyasmit kapnak amit a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. Ez is azt segíti, hogy a jólét megalapozott legyen. Ilyenkor sokat sütnek-főznek, nagyon sokféle édesség is kerül az asztalokra. Az utolsó a testvérek és a családok napja: a már házas testvérek találkoznak, hogy kifejezzék egymás iránti szeretetüket. Az ünnepen az emberek új ruhákat viselnek, megosztják egymással élelmüket. Az indiai vállalkozások új üzleti évet kezdenek, új számlatömböket nyitnak.

 

lights

 

A díváli megünneplésének eredetét számos legendához kapcsolják, ezek azonban valószínűleg fiatalabbak az ünnep ősénél. A legnépszerűbb történet szerint, miután Ráma – a Rámájana eposz hőse – visszaszerezte feleségét és hazatért Ajódhjá városába, a boldog nép a házak pazar kivilágításával üdvözölte őket, és innen származik a díváli hagyománya. Maga a díváli napja a gyarapodásról, gazdagságról szól; a figyelem középpontjában Laksmí istennő, valamint Ganésa, a szerencsés kezdetek istene áll.

 

Ganésa
                                                                                                      Ganésa

 

Természetesen mi is megtartottuk ezt az ünnepet a  csoporttal, erről nézhetsz is egy rövidke kis összefoglalót itt: 

https://www.youtube.com/watch?v=kMtcddfzOI4&t=15s

 

Jó képnézegetést kíván a Tri Gatu csapata! :) 

 

 

 


Forrás: 

János- Fesztiválok, karneválok, ünnepek, parédék c. könyve

Képek: 

http://photoblog.nbcnews.com/_news/2012/11/12/15115890-india-lights-up-ahead-of-diwali-festival?lite

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/diwali-2014-what-is-the-festival-of-lights-and-how-is-it-celebrated-9810212.html