Alta - az indiai varázspor

h

 

Sokan kérdezitek tőlünk hogy mit szimbolizál a piros festék a kezünkön, miből készül és hogy mi a neve? Akkor most derüljön ki mi az amit altának hívnak? ”Hogy micsodának?” - Igen, altának. Elég fura a neve, nem igaz?

 

A folyékony alta
Folyékony formában

 

Az alta egy fényes vörös festék, kapható folyékony vagy por formájában is mellyel a kezeket és a lábakat díszítik. A talpakon és a lábfejen megjelenő minták kihangsúlyozzák a testrész szépséget, emellett pedig egy kellemes hűsítő hatásáról is ismert. Esküvőkön és fesztiválokon, a hagyományokhoz híven, szinte kihagyhatatlan a nők körében. A nyugat bengáli asszonyok úgy tartják, hogy egy bengáli menyasszony sem lehet teljes, ha keze lába nem díszes. 

 

Menyasszony
Díszes menyasszony

 

Eredet

 

A hindu vallásban Krisna szeretett Radhájának ( szerelmének ) lábát ugyan csak alta díszítette. A mennyasszonyok éppen ezért egy 16 lépésből álló szépítkezési folyamaton esnek át a fejbúbtól a lábujjakig, amit úgy hívnak „Solah Shringar”. A solah 16-ot jelent, a shringar pedig sminkelést, díszítést. Ez egy ősi rituálé mely elismeri és ünnepli az isteni női szépséget. A hagyomány szerint ez fokozza a látványt és egyfajta égi megjelenést biztosít a nőknek. A hindu mitológia szerint a 16-os szám megegyezik a különböző holdfázisokkal, azok pedig kapcsolatban állnak a női menstruációs ciklussal. Szerintük a solah shringar segít megszűntetni a ciklusok negatív hatását. A shringar a shri szóból ered, ami azt jelenti Laksmí. Az oriyai esküvők után a menyasszonyok teljes díszben lépik át a küszöböt az új lakásban, ezzel Laksmí istennő jelenlétét szimbolizálják a bőség reményében. A nők életében ez egy nagyon fontos nap, hiszen lányokból asszonyokká válnak. A menyasszonyokat egyébként Laksmínak is szokás szólítani.

Laksmí
Laksmí belépett a házba

 

Egy másik jelentésben pedig az alta színe a vért jelöli, ami a termékenységet és a jólétet szimbolizálja. A muszlim kultúrának köszönhetően, India különböző szakaszain az alta használatát a henna váltotta fel.

 

Elkészítése

 

Az alta hagyományosan a bételbors leveleiből készül. Később azonban a szintetikus anyagok kerültek előtérbe, mint például a sindoor de használatos még a kumkum is. Manapság az alták már kevesebb szintetikumot tartalmaznak.

 

a
Sindoor

 

Stílus & öltözet

 

Az indiai klasszikus táncokban, - mint például Bharatnatyam, Kuchipudi, Odisszi, Kathak, Mohiniyattam és Manipuri- ez egyfajta make-up rutin mely jellemző dísze az öltözéknek. A táncos kezét kiemeli a vörös szín, mely segít kihangsúlyozni a kézjeleket, ezzel drámai hatást keltve a színpadon.

 

m
Mágikus tekintet

 

Felvitele

 

A por formájú altát vízzel szokás hígítani, a már eleve folyékony formájú altával mi a láb és a kéz utolsó ujjperceit festjük le egy ecset segítségével. Ez nem igényel különösebb művészi képességeket, bárki fel tudja festeni magára. Ha nagyon vizes a festék, akkor érdemes a lábunk alá papírt tenni, mert könnyen lecsöppenhet. A hennával ellentétben, ez gyorsabban szárad, hátránya hogy a víz oldja festéket tehát könnyen lejön és összekenhetjük a ruhánkat. Előadás után azért 1 napig még látható, különösen a körmöknél mintha egy tál céklába nyúltunk volna bele.  Előadás előtt legalább egy másfél órával kezdünk készülődni a lányokkal, hogy mindenre jusson idő. Az alta mindig az utolsó momentuma, rituáléja a készülődésünknek. Én különösen szeretem, mert olyankor körbe ülünk, ki a lábát, ki a kezét festi és így együtt ráhangolódunk a fellépésre. Előfordulnak kisebb balesetek, néha takarítani is kell, mert előfordul hogy kilöttyen a festék vagy felborul. Ilyenkor az embernek egy picit olyan érzése van, mintha disznótoron lenne, na de nem akarok senkit megijeszteni, mi szeretünk altázni! 

 

f
Altázás egy fellépésünk előtt...

 

Fordította:

Ali


Forrás:

http://www.utsavpedia.com/cultural-connections/alta/
https://www.quora.com/Why-do-Indian-women-wear-alta
http://www.hennaarts.com/…/solah-shringar-sixteen-steps-of…/

Képek:


https://www.quora.com/Why-do-Indian-women-wear-alta
https://aartinair.wordpress.com/…/no-offence-but-what-the-…/
https://interpretationsofdance.wordpress.com/…/bharatanaty…/